Reseblogg

Som ni kanske ser nu så är bloggen omgjord litegrann. Jag har gjort den till vår reseblogg som vi ska ha under jorden-runt-resan.
Klockan till höger kan man använda för att se vad klockan är i andra delar av världen just nu.
Den 14 Januari börjar vi. Då åker vi till Mexico City som första stopp. Innan dess har vi mycket att göra! :)

Den årliga......vinterkräksjukan, magsjuka, omganssyken drabbade mig natten till igår. Riktigt lagomt till att jag igår kl 14 skulle sitta på flyget upp till Umeå fär att träffa hela familjen och fira jul. Som tur var stannade sjukan upp vid 10 på morgonen, men jag var riktigt uggen i magen hela eftermiddagen. 

När min pappa och bror fick nys om min insjukning var ju all beredskap igång. Hur gör vi för att inte mormor ska bli sjuk?
Jo de placerade mig i karantän i mormors lägenhet.
När pappa kom och hämtade mig på flygplatsen, var det första han sa -Håll dig på avstånd! Du får sova i mormors lägenhet åtminstonne en natt.
Det var inget jag kunde göra något åt. Jag fick barnmatsburkar och coca-cola, filmer och tv-programet. Ingen hjärtlig välkomst med kramar och julhälsningar. Bara kallt isolerad i mormors pensionist-lägenhetshus.

Mamma ringde ett litet tag efter jag kommit dit och hade väldig medkänsla, hon sa att hon skulle hämta mig dagen efter och ge mig en stor kram. Då här jag i bakgrunden bror Oskar ropa förtvivlat, -Nej det får du inte! Nu ska jag säga till pappa att tvätta händerna ordentligt!
Mormor fastsatte över telefonen att detta inte var hennes påhitt minsann, men att pappa, och framförallt Oskar är bekymringsfulla hypokondriker.
Jaja, därsatt jag ensam och pluggade spanska hela kvällen.

Imorse mådde jag helt fint och all tendens till magsjukan var borta. -Nej, det smittar i minst två dagar efter att man insjuknat, meddelade Oskar skarp.
Pappa kom med mat senare på dagen -Håll dig på avstånd! Var det första han sa när han öppnade dörren, jag kände mig som en rabiessmittad hund, eller nåt.
Jag lagade mat till mig själv och pappa åkte iväg för att handla munskydd.
Jodå. Sen kom han tillbaka med en förpackning med 50 munnskydd i handen. Det var bara att ta på sig ett, sträng besked.
Så fick jag sätta mig i bilen där Oskar satt, redan med munnskydd på sig såklart!
-Nu gäller det bara att få mormor och mamma att ta på sig munnskydd också, sa han tydligt.
Jösses!
Mamma kramade mig, precis som hon sa hon skulle, när jag kom in. - Neej, skrek Oskar. Mormor, jag och mamma bara skakade på huvudet och skrattade.
Mormor hade på sig munnskyddet i 30 sekunder, sen var det av, mamma tog det knappt på sig förren det försvann igen och pappa tog det ner under hakan efter 10 minuter.
Men jag har munnskyddet på, för friden i husets skull, och Oskar har det på sig, såklart. Han har också isolerat sig på vinden ätit vitpepparkorn och upprepat - Detta är inte bra... jag kommer bli magsjuk.

Han har ju rätt att magsjuka är otroligt smittsamt så fram till imorgon kl 10 så är det noll fysisk kontakt, jag får inte lov att ta på kranar, eller något annat i köket, och munnskydd på för min del. Allt för att inte vara skylden för att någon skulle insjukna.

En bra, en bra och en hemlig

Igår träffade jag två viktiga och bra personer. Den ena var statsekretær i Helse og omsorgs-departementet som skrev under for en hvit jul. Det var väldigt fint! och det blev en artikel i Vårt land http://www.vl.no/samfunn/article3995502.ece
Den andra personen kan jag inte skriva vem det var, inte fören efter julaftonskvällen!

Grymt

Juvente är helt grymma!
De har genomfört "Skjenkekontrollen" i år igen. Det är att medlemmar under 16 år går in och försoker köpa alkohol i matbutiker runt om i hela landet. De har testat över 400 butiker och över hälften av dem låter minderåriga köpa. Denna siffra har inte blivit ett dugg bättre sen förra året då samma aktion genomfördes. Detta sätter media stor fokus på och juvente har, under det senaste dygnet, varit med i FBI (forbrukerispektørene), nyhetssändningar, radio och tidningar. Reportrarna har också pressat fram svar från politiker, kummunordföranden och fagpersoner. Alla är klingande överens om att detta är allvarligt och alldeless för dårligt av butikerna.
Riktigt bra jobbat Juvente!
Läs mer om kontrollerne på
www.skjenkekontrollen.no

Radio ga ga

Idag har jag blivit intervjuad i radio P4. Jag pratade om Hvit Jul-kamanjen och alkoholbruk tillsammans med barn och mitt eget ställningstagande. Den 21 december kommer inslaget sändas.

Isbox

Igår var vi på dop, inte norsk dop då, utan svensk dvs. norsk dåp, men det var i Norge så då skulle jag kanske bara skrivit dåp med en gång. Tvillingarna Håkon och Stine Gram fick prestens velsignelse. Det var en långdragen gudstjänst på nynorsk.
Vi höll på att missa flyget hem, det var inte jag som sett fel tid på en timme alltså... Men vi hann med tack vare Pelles spontaneminenta ide att be mig dubbelchecka flygtiden och tack vare Bror Andrés exellenta körning till flygplatsen. Vi ringde och gav uppdateringar till incheckningsdamen som bara sa på klingande bergensk .."jaja, stå på dere..."
Vi sprang in till disken och Pelle sa med andan i halsen och med förtvilan i rösten -"Dette er et nödstillfelle"
Vi fick checka in, tom. bagagen fick åka med. Incheckningskillen sa att vi faktiskt inte hade så dålig tid. "-Ska vi springa till gaten då?" frågade vi forstatt andfådda och stressade. "-Nei det holder med rask gang"
När vi landade i Oslo såg det ut som vi landade i en frysbox.

Stelkramp i armen

Nu har jag fått vacciner i armen, det är så jobbigt att man blir så stel efter det bara. Det känns som om det ligger något precis under huden som stramar den så att det känns stumt och lite kittlande, väldigt obehagligt faktiskt.
Men nu ska vi vara skyddade mot allt, förutom mot Bilhartcia, det lilla djuret som kryper in under huden och lägger ägg. Den finns i Malawisjön. Jag ska inte bada där.

Julkalender på SVT och topp 10

Svts Jukalender är för mig tradition. För det första är det väldigt bra för att komma upp på morgonen och för det andra är ju julkalendrar bland det bästa med hela julen. Dagen idag innebar premiär för årets julkalender. Jag blev positivt överraskad när jag fick se Anders och Måns spela i årets. Jag kommer följa den med glädje varje morgon kl 07.15  på SVT1.
Jag har också dagen till ära tänkt att lansera min lista över topp 10 bästa TV-julkalendrarna.

1. Sunes Jul (1991)- Den absolut bästa, helt i blinken med humor och knasiga händelser. Peter Haber och Carina Lidbom är helt oslagbara.

2. Diselråttor och sjömansmöss (2002) Fantastiskt vacker och välgjord. Toppskådespelare och bra manus. Magisk

3. Pelle svanslös (1997) Väldigt fin och annurlunda. Vem kan glömma Peter Harrysson som bulldog och Björn Kjellman som han alltid borde vara.

4. Ture Sventon privatdetektiv (1989) En klassiker med spänning och stil.

5. Tomtemaskinen (1993) Välgjord och fin. Ika Nord som Findus och Ingvar Hirdwall som Pettson är otroligt bra, för att inte tala om de fantastiska små djuren som gömmer sig i huset.

6. Lassemajas detektivbyrå (2006) Spännande och snygg. Bra skådespel och manus. Detektivgåtorna löste av varandra en efter en vilket gjorde att den aldrig blev tråkig.

7. Kapsar i Nudådalen (2001) Äkta julstämmning, ordentligt med snö och bra skådespel.

8. Julens hjältar (1999) Enkel men fin. God julstämmning och väldigt bra skådespelare

9. Mysteriet på Greveholm (1996) Kommer jag faktiskt inte ihåg så mycket av vad den handlade om, men jag minns att jag blev fängslad.

10. Kurt Olssons julkalender (1990) En klassiker med bra komik och julstämning.

Längst ner på min lista som det två absoluta bottennappen är
- Håkan Bråkan (2003) den absolut värsta genom tiderna. Totalt omoralist och otrovärd. Dålig stämning.
- Allrams höjdarpaket (2004) Totalt avsaknad från julstämning. Går även under namnet "Allrams bottennapp"

Så nu gjädjer jag mig till at se om årets skullle kunna slå sig in på listan över topp 10.

Oroligt

Det känns inte så roligt att det är oroligt i både Indien och Thailand just nu. Det är ju båda länder som vi ska resa till under våren. Jag hoppas att det lugnar ner sig och stabiliserar sig.