Avreagera med toaborste

Min klasskompis blev dumpad av hennes pojkvänn i helgen.
Sånt händer ju, men detta var gjort på det förbjudna sättet. Han skickade ett sms... där han tom. lyckades klämma in "det är inte dig det är fel på , det är mig..."
Hon blev ganska upprörd. Helt förstårligt eftersom hon har försökt få tag på honom i två veckor för att prata. Och han svarar genom att skicka ett sms och sedan försvinna från jorden yta, lite feg kanske, eller osäker. Vad vet jag om honom... men iallafall så blev hon lite arg, kan man säga. Så skulle hon på morgen idag lämna tillbaka hans lägenhetsnycklar i hans lägenhet, han var ju såklart inte där... försvunnen var det ju!! Hon var så inne i sin upprördhet att hon ville hämnas, på något sätt. Så hon klampar in i hans lägenhet, in på toan, tar hans tandborste och doppar den i toalettstolen... ställer tillbaka den och klampar ut.
Underbart! En helt narturlig avreageringsmanöver...

Fakkelvandring

Igår kväll var det den årlig återkommande mysiga traditionen i Oslo; Älvelangs.
Det är på höstdagjämningen varje år då 20-30.000 Oslobor går i rader längs Akersälven och njuter av kulturinslag längs vägen.
Det är ett sammarbete mellan tre stadsdelar i Oslo. Man vallfärdar kl 20 upp till Nydalen, där det hela börjar och går sedan nedåt till grünnerlökka. Stigen lyses upp av maschaller och längs vägen står det körer som sjunger vackra sånger, orkestar sitter och spelar, det står sagoberättare, spöken gjorda av skolklasser, fakirer, eldkonstnärer, trummslagare, ljusinstallationer i älven, våffelförsäljare mm.
Där går gamla blandat med unga, barn och hundar. Det är en fantastisk härlig stämmning. Man skrattar, nynnar med i sånger, lyssnar med andakt, pratar vänligt med varandra och hälsar hösten välkommen.
När man sedan kommer hem har man en härligt varm känsla i magen.
Jag längtar redan til nästa höstdagjämning

Namnsammansättningar I

Nu är det tid för lite intressanta namnsammansättningar från Norge.
Här har man inte, som i Sverige, tilltalsnamn och mellannamn, utan har man fler namn en ett så är det vanligt att använda båda namnen.
Jag har sedan jag flyttade hit haft ett litet block där jag skrivit ner spännande och lite annurludna namnsammansättningar i. Det kan vara de konstigaste sammansättningarna, och det är ofta jag inte kan hålla mig för skratt när jag tex. tittar på tv och ett namn i denna genren dyker upp
Så nu är det dags att publicera några av dem här.

-Stig Erik
-Lars Julius
-Nils Einar
-Ole Jacob
-Per Øyvind
-Glenn Harry
-Kim Harald
-Ivar Ole

Extraknäck

Jag jobbar lite extra vid sidan av skolan. Det är på en annan skola. BI heter den och är en handel- och ekonomskola. Skolbyggnaden blev färdigbyggd för bara 2 år sedan, och är superfin. På Bi går det ganska många snobbisar. Hur som helst så jobbar jag på måndagar och på vissa söndagar. På måndagar jobbar jag i en kiosk , serverar korv och tar betalt för godis och läsk. På söndagar jobbar jag i en kaffebar, där blir det många kaffe-latter (eller hur man nu böjer det i plural). Jag jobbade igår på den kaffebaren. Då kom en av receptonisterna och sa att det inte skulle vara någon föreläsning den dagen, så det skulle nog bli ganska lugnt. Skönt tänkte jag eftersom jag, som alla andra, har dragit på mig en förkylning. Men det blev sådär lugnt kan man säga, det var massa elever på skolan, en söndag då det var ganska fint väder och inga föreläsningar. Jösses vilka flitiga elever det finns, eller så har de inte så mycket annat att göra. Jag jobbar ju inte varje söndag, men det är ofta jag känner igen eleverna som är där iaf. Sen när jag kommer hem från en arbetsdag i kaffebaren luktar hela jag kaffe. Tillochmed håret.

Senkveld


Senkveld
Det här är två roliga killar, Tomas och Harald (uttalas Harrald)!
Man kan kanske jämföra dem med Christan Luuk och Fredrik Lindström, fast lite mer avslappnade. De har en talkshow som heter Senkveld, med Tomas og Harald. Som hade sesongspremiär igår kväll. Programmet är ganska likt Senkväll med Luuk; gäster, tokiga frågor och filsnuttar, musikgäster och tävlingar. Bl.a så tävlar Tomas ocg Harald i varje program mot varandra på något sätt, igår skulle de ligga på en spikmatta så länge som möjligt. De låg i över en timma, aj aj!  Så är ni i Norge en fredagskväll se på Tv Norge kl 22.10, missa inte!

Praktik

Idag hade jag observationspraktik på en låg- och mellanstadie skola. Vi är tre ifrån klassen som ska göra praktik och ha hand om undervisningen i tre veckor  För att få koll på skolan och vår övningslärare så ska vi vara där på observation i två dagar.
Det var en fantastisk skola! Det var nästan så jag trodde att den inte var sant, att den inte fungerade så bra som det såg ut.
Varje elev som början på skolan går igenom ett test. Det är ett test för att se vilken typ av undervisning som passar den eleven bäst. Sen har de i varje klassrum olika avdelningar för de olika undervisningsstilarna. Det fanns tex. olika färg på lamporna över avdelningarna, för att olika människor arbetar bäst i en viss sorts ljus, varmt eller kallt mm. Det fanns också en kuddhörna i varje klasssrum för att vissa elever lär sig bäst i mjuka miljöer. Eleverna fick själva välja var och hur de vill sitta, eftersom vissa jobbar bäst ensam, medans andra vill sitta två och två eller i en mindre grupp.
Det visade sig med testet att det flesta elever lär sig bäst i en "global undervisningsstil", dvs. när man tar in andra element i undervisningen, som teater, teckning, simultanarbete. Men det som vi alla är vana vid är en såkallad "analytisk undervisning" dvs. när man sitter stilla och lyssnar på en lärare, trots att detta inte alls är den ultimata undervisningsstilen för de flesta, men vi upplärda till att det är så det ska vara, utan att egentligen frågasätta det.
Jag tycker att det är helt fantastisk när man faktiskt sätter sig in i varje elevs läringssituation på det sättet denna skola har gjort.
Snacka om tillpassad undervisning!

Något annat som väntetiden varit 2 år på

Nu har vi fått svar! Äntligen!
I början december får vi våran sprillans nya lägenhet. Vi köpte den för snart två år sedan, och sedan dess har vi väntat och väntat.
Men nu snart är den klar för inflyttning. Underbart!

Invandrare

Jag är invandrare i Norge. Svenskar är den största invandrargruppen i Norge. 20% av de som bor i Oslo är svenska medborgare.
Och det är inte helt lätt att flytta till ett nytt land. Det är jättemycket man inte förstår. Trots att jag kan förstå språket och de kan förstå mitt så har jag inte alls samma utgångspunkt i tex. politiken eller nöjeskulturen eller med dialekter eller högtider. Trots att jag får skriva på svenska i varje uppgift vi får i skolan, så kan jag aldrig skriva gruppuppgifter. Jag kan aldrig vara anonym i en inlämningsuppgift. Jag kan inte svara på TP-frågorna, för jag kan inte alla landskap som finns eller alla floder, öar eller stadsministrar som har funnits, jag kan inte spela picturnarie eller ordlekar, för jag kan inte förstå alla assosiationer till norska. Jag försöker lära mig allt jag kan, frågar en massa, läser tidningar och ser på nyheter, men det är så mycket som är annurlunda. Nu vet jag att hemlighet heter løyndom på nynorsk, igår kom jag på det rätta svenska ordet för attferd; beteende. Jag skriver upp ord i marginalen när jag sitter på föreläsningar och frågar klasskompisar i pauserna vad de betyder, och förhoppningsvis kommer jag på det svenska ordet snabbt, så jag kan skriva det i mina anteckningar. Jag kan inte hänga med än i hela norska kändisvärlden, jag kan inte skratta åt gamla barnprogramsminnen. Jag kan inte sjunga med på norska trubadursånger, och de är många det! Jag kan inte Henrik Ibsens teaterstycken. Det är ingen som förstår när jag citerar Yrrol eller Nile City. Jag har aldrig förr känt mig så svensk som jag gör här!