Praktik

Idag hade jag observationspraktik på en låg- och mellanstadie skola. Vi är tre ifrån klassen som ska göra praktik och ha hand om undervisningen i tre veckor  För att få koll på skolan och vår övningslärare så ska vi vara där på observation i två dagar.
Det var en fantastisk skola! Det var nästan så jag trodde att den inte var sant, att den inte fungerade så bra som det såg ut.
Varje elev som början på skolan går igenom ett test. Det är ett test för att se vilken typ av undervisning som passar den eleven bäst. Sen har de i varje klassrum olika avdelningar för de olika undervisningsstilarna. Det fanns tex. olika färg på lamporna över avdelningarna, för att olika människor arbetar bäst i en viss sorts ljus, varmt eller kallt mm. Det fanns också en kuddhörna i varje klasssrum för att vissa elever lär sig bäst i mjuka miljöer. Eleverna fick själva välja var och hur de vill sitta, eftersom vissa jobbar bäst ensam, medans andra vill sitta två och två eller i en mindre grupp.
Det visade sig med testet att det flesta elever lär sig bäst i en "global undervisningsstil", dvs. när man tar in andra element i undervisningen, som teater, teckning, simultanarbete. Men det som vi alla är vana vid är en såkallad "analytisk undervisning" dvs. när man sitter stilla och lyssnar på en lärare, trots att detta inte alls är den ultimata undervisningsstilen för de flesta, men vi upplärda till att det är så det ska vara, utan att egentligen frågasätta det.
Jag tycker att det är helt fantastisk när man faktiskt sätter sig in i varje elevs läringssituation på det sättet denna skola har gjort.
Snacka om tillpassad undervisning!

Kommentarer
Postat av: wagner

Var detta en kommunal skola eller en friskola?

Postat av: Sofia

Det är en kommunal skola. Den ligger i Asker, grannkommunen till Oslo.

2006-09-14 @ 13:39:53
Postat av: M

vad man önskar att man var född i Asker, typ nu! ;)

2006-09-14 @ 19:37:12
Postat av: Sofia

Ja! :o) Det hade varit bra! Jag blev väldigt nyfiken på vilket undervisningssätt som jag passar bäst för. Kanske kan be och få ta det testet! :o)

2006-09-14 @ 21:06:38
Postat av: Anne Marie

Dette høres jo ut som drømmeskolen! Her må Einar gå om noen år! Bortsett fra at jeg ikke har lyst til å flytte til Asker...

2006-09-15 @ 08:38:34
URL: http://ylvalia.blogspot.com
Postat av: Sofia

Japp! Men det är bara ca 25 min med tåg. Han klarar det om några år vet du Anne-Marie, eller så kan man köra bil fram och tillbaka, om en av er skaffar ett jobb i närheten :o)

2006-09-16 @ 17:11:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback